HOME
HOME

Welkom op de website van Jan Schelhaas

Jan Schelhaas. Een gepassioneerd zeeschilder. 

17 jaar lang had ik een galerie in de Voorstraat in Egmond aan Zee. Nu woon en schilder ik in een uniek pand op een wonderschone locatie in Petten. Midden in de duinen, op 200 meter van zee, ben ik in mijn element.

Een grote verwondering voel ik voor het spel tussen licht, lucht, wolken en water. Op het platte vlak uitdrukking gevend aan alle elementen, vuur (zon), water (zee), aarde (strand), lucht (hemel en wolken) en ether (levenskracht).

Rust en beweging, licht en donker, hemel en aarde, water en lucht. Zien en niet zien. Benoembaar en tegelijk ongrijpbaar.

Omdat ik de zee op deze manier bestudeer en beleef, is het voor mij ook na 30 jaar zeeschilderen nog steeds een uitdaging om tot een goed zeegezicht te komen. Dat heeft alle elementen in zich, het leeft, heeft een ziel. Het is, naast een uiting van vakmanschap en materiaalbeheersing, een uitdrukking van het licht.

Naast zeegezichten gun ik mijzelf ‘uitstapjes’ in bloemenzeeën en modelschilderijen. Ook hierin wil ik verwondering, het etherische en het ongrijpbare verbeelden.