ATELIER DE ZEEHAAS
ATELIER DE ZEEHAAS
ATELIER DE ZEEHAAS

Expositie in Atelier De Zeehaas

In Petten is aan de duinrand, op 250 meter afstand van zee, vanaf 2020 gevestigd De Zeehaas, atelier met zeegezichten van zeeschilder Jan Schelhaas. Hiermee heb ik de unieke mogelijkheid om, dicht bij zee en in een eigen atelier, mijn werk te exposeren.

Na 17 jaar galerie De Zeehaas in de Voorstraat in Egmond aan Zee was het tijd voor een nieuw avontuur. Op een unieke plek midden in een Natura 2000-gebied, helemaal opgenomen in de natuur gaat de inspiratie verder. Ik hoor en ruik de zee vanuit mijn atelier.

U bent van harte welkom voor een atelierbezoek. Graag even in overleg vooraf via mail (info@janschelhaas.nl) of telefoon (06-23797440), dan zorg ik dat ik aanwezig ben.

De Zeehaas als dier en symbool

De Zeehaas -Latijn: aplysia- is een weekdier dat in zee voorkomt, o.a. ook in de Noordzee. Hij wordt zo genoemd vanwege de tentakels op zijn kop, die hem aan een haas doen denken. Een zeehaas is hermaphrodiet, d.w.z. zowel mannelijk als vrouwelijk. Het is een dier dat door zijn naam verbonden is met zowel land als water. Bij dreigend gevaar scheidt de zeehaas een donker-paarse kleurstof af.

In het sprookjesboek van de gebroeders Grimm komt een sprookje (no. 191) voor met als titel “het Zeehaasje” (in sommige sprookjesboeken: de zeeslak). In dit sprookje staat het zeehaasje symbool voor het innerlijk licht dat het kille verstand doordringt.